RECEPTY

Hurá s námi do kapsy!!

ioana-cristiana-9fu-e79p4hw-unsplash.jpg 31. 08. 2022
.. do slané kapsy a pak hurá do bříška  Aneb napsali o nás https://www.apetitonline.cz/tipy-triky/skola-peceni-slane-kapsy ... více »

Hovězí plátky na houbách

copy-of-copy-of-copy-of-copy-of-copy-of-copy-of-copy-of-pro-tip-8.png 11. 10. 2017
  Ingredience 500g hovězích plátků 1 cibule 4 stroužky česneku čerstvé houby olej hladká mouka sůl, pepř a kmín voda nebo hovězí vývar na podlití Návod Hovězí plátky zlehka naklepejte, osolte, opepřete a obalte v hladké mouce. Na rozpáleném oleji v hlubším hrnci maso osmahněte z obou stran do zlatova. Plátky vyjměte a na oleji rychle osmahněte na drobno nakrájenou cibuli a česnek (raději připravte předem, ať se vám nepřipálí zbylá mouka). Vraťte maso do hrnce a promíchejte s cibulí a česnekem. Přidejte na plátky nakrájené houby a vše promíchejte. Podlejte vodou nebo hovězím vývarem, zakrejte pokličkou a na mírném plameni nechte vařit. Občas promíchejte a podlijte, aby se především houby nepřipálily. Dochuťte solí, pepřem a kmínem. ... více »

Guláš z kližky

copy-of-copy-of-copy-of-copy-of-copy-of-copy-of-copy-of-copy-of-pro-tip-2.png 15. 04. 2017
Ingredience 1kg kližky 4 velké cibule 4 lžíce sádla 2 lžíce sladké mleté papriky 6 stroužků česneku 1 lžička mletého nebo drceného kmínu 1 lžíce majoránky 3-5 dcl hovězího vývaru černý pepř mletý sůl   Návod Na rozehřátém sádle osmahněte na malé kostičky nakrájenou cibuli do hněda. Cibuli osolte, dobře promíchejte a vyndejte z hrnce na talířek. Ve zbylém výpeku zprudka opečte kostky z kližky, aby se maso zatáhlo. Vraťte cibuli do hrnce zamíchejte a podlijte vývarem. Snižte plamen, aby omáčka jen probublávala a přidejte papriku, kmín, pepř, majoránku, občas zamíchejte a v případě potřeby podlijte zbytkem vývaru (nebo vodou). Až maso změkne přidejte drcený česnek a přidejte koření dle vlastní chuti. ... více »

Masové nudličky

copy-of-copy-of-copy-of-copy-of-copy-of-copy-of-copy-of-pro-tip-7.png 11. 04. 2017
Ingredience 2 kg plece 2 lžíce mořské soli 10 stroužků česneku 4 snítky rozmarýnu 3 lžíce oregana 1 lžíce sušeného tymiánu šťáva ze dvou citronů 50 ml olivového oleje 100 ml červeného vinného octa 150 ml hovězího vývaru   Návod Nejprve promíchejte nadrobno nakrájený česnek, sůl a nasekaný rozmarýn. Pak přidejte olivový olej, oregano, tymián a vmíchejte citronovou šťávu. Marinádu pořádně vmasírujte do masa a nechte marinovat přes noc. Předehřejte troubu na 160 ° C. Dejte maso do zapékací misky nebo pekáčku, spolu s marinádou. Přilijte hovězí vývar a ocet. Přikrejte alobalem a pečte po dobu 3-4 hodin, dokud se maso nezačne rozpadat.  K masu se skvěle hodí bramborová kaše, nebo svěží řecký salát. ... více »

Hovězí po burgundsku

copy-of-copy-of-copy-of-copy-of-copy-of-copy-of-copy-of-pro-tip-6.png 10. 04. 2017
Ingredience 1 kg loupané plece 30 dkg slaniny (5 až 6 plátků) 4 dcl dobrého červeného vína 2 středně velké cibule  (nakrájené na tenké plátky) 3 střední mrkve 3 celé stonky řapíkatého celeru 2 stroužky česneku 1 lžíce rajčatového protlaku 3 snítky čerstvého tymiánu 1 bobkový list 1 šálek silného hovězího vývaru 0,5 kg bílé žampiony, nakrájené   Návod Na větší pánvi opečeme slaninu do hněda. Opečenou slaninu necháme okapat na ubrousku a vypečený tuk přelijte do misky a necháme na později. Na zbylém tuku na pánvi osmahneme na kostky nakrájené maso. Jednotlivé kousky masa by měly mít prostor, aby se řádně opekly, proto je na pánev dávejte postupně, každý kousek se pak lépe “zatáhne”. Kdykoli můžete přidat na pánev vypečený slaninový tuk z misky. Opečené maso pak osolte a opepřete a dejte do pekáčku.  Na pánev s výpekem nalijte cca 1/4 z celkového množství vína a na mírném plameni vařte, dokud se ze dna pánve neuvolní všechny připečené kousky. Maso pak promíchejte na pánvi ve vzniklé omáčce a vraťte zpět do pekáčku. Na pánev nalijte lžíci výpeku ze slaniny a osmahněte na proužky nakrájenou cibuli. Přidejte nakrájenou mrkev a celer a povařte dokud zelenina nezměkne. Směs osolte a přidejte česnek a rajský protlak. Nechte povařit deset až patnáct minut. Pak směs přendejte do pekáčku s masem a promíchejte. Troubu předehřejte na 150°C. Do směsi masa a zeleniny přidejte tymián, bobkový list a lžičku soli. Zalijte zbytkem vína a vývarem a přiklopte pokličkou. Ponechte péct po dobu dvou hodin, pak maso odkryjte a každých 15 minut zkuste, jestli se maso rozpadá. Mezitím dej... více »

Falešná svíčková s česnekem

copy-of-copy-of-copy-of-copy-of-copy-of-copy-of-copy-of-pro-tip-4.png 09. 04. 2017
Ingredience 1 kg falešné svíčkové 1 pečený česnek (viz postup níže) 2 lžíce česneku nakrájeného nadrobno 1 lžíce tymiánu 1 lžíce rozmarýnu 1 lžíce olivového oleje snítky rozmarýnu a tymiánu sůl a pepř    Návod Předehřejte troubu na 150ºC. Smíchejte nakrájený česnek, tymián, rozmarýn a olivový olej v malé misce. Maso očistěte a rozřízněte podélně na půlku. Na spodní půlku dejte pečený česnek a zaklopte  druhou půlkou masa. Kusy svažte provázkem. Na pánvi nechte rozpálit olej a maso pořádně opečte ze všech stran, dokud nezhnědne. Pak maso osolte a opepřete ze všech stran a potřete směsí z česneku, tymiánu, rozmarýnu a olivového oleje. Maso dejte na pekáč spolu se snítkami tymiánu a rozmarýnu a pečte v troubě cca hodinu. Upečené maso pak ještě nechte odpočinout zabalené do alobalu alespoň pět minut.     Pečený česnek Ingredience 1 celá palice česneku 2 lžičky čerstvých nasekaných lístků tymiánu 1 lžíce olivového oleje 1 lžíce balzamikového octa Návod Česnek rozdělte na stroužky a zbavte slupky. Smíchejte s čerstvým tymiánem, olivovým olejem a balsamikem. Směs zabalte do alobalu a v předehřáté troubě pečte při teplotě 180ºC po dobu 35 minut.  Upečený česnek vyndejte z alobalu a nechte vychladnou. ... více »

Hovězí pomazánka

copy-of-copy-of-copy-of-copy-of-copy-of-copy-of-copy-of-pro-tip-3.png 08. 04. 2017
Ingredience  vařené hovězí maso (co zbylo z vývaru) 2 vejce natvrdo 1 šálek majonézy 1/2 šálku strouhané mozzarelly 2 lžíce dijonské hořčice 1 lžíce čerstvého nebo nakládaného křenu sůl a čerstvě mletý černý pepř topinky    Návod Najemno rozmixujte zbylé maso z vývaru, vejce a majonézu. Přidejte mozzarelu a koření a ještě lehce promixujte. Dochuťte solí a pepřem. Podávejte na ještě teplých topinkách. ... více »

Boloňská omáčka

krk2.png 22. 03. 2017
Ingredience 500 g hovězího krku (hovězí přední bez kosti, mleté) 2 stroužky česneku 1 cibule 2 snítky čerstvého rozmarýnu 6 plátků uzené anglické slaniny 200 ml červeného vína 250 g sušených rajčat 1 konzerva rajčat 500 g těstovin (špagety, penne) parmazán extra panenský olivový olej sůl   Návod Předehřejte troubu na 180°C. Oloupejte a najemno pokrájejte česnek a cibuli, na malé kousky nakrájejte slaninu a nadrobno nasekejte lístky rozmarýnu. Do vhodného kastrolu nalijte menší množství olivového oleje a zahřejte na mírném plameni, přidejte slaninu, rozmarýn, česnek a cibuli a za občasného míchání vařte cca 5 minut. Zvyšte intenzitu plamene a přidejte mleté ??hovězí maso. Za stálého míchání zprudka osmahněte a až maso začne hnědout, zalijte vínem. Pak na nízkém plameni nechte probublávat, než se víno dostatečně zredukuje. Mezitím rozmixujte sušená rajčata a přidejte na pánev spolu s konzervovanými rajčaty. Dobře promíchejte a dochuťte solí. Kastrol zakryjte pokličkou nebo alobalem a nechte v troubě na hodinu. Po třiceti minutách směs promíchejte, popřípadě přidejte trochu vlažné vody, kdyby bylo třeba. V této fázi dejte vařit dostatečné množství osolené vody na špagety. Těstoviny povařte al dente (na skus). Směs a těstoviny dobře promíchejte, rozdělte na talíře a posypte troškou parmazánu. ... více »

Mexické hovězí

copy-of-copy-of-copy-of-copy-of-copy-of-copy-of-pro-tip-6.png 20. 03. 2017
Ingredience 1 kg podplečí (předního hovězího) 1 velká cibule nakrájená na plátky 1 velká červená paprika nakrájená na větší plátky 1 lžíce rajského protlaku 1 polévková lžíce Agave sirupu nebo medu 1 lžička cibulového prášku (mleté cibule) ½ lžičky česnekového prášku ½ lžičky mletého kmínu  ½ lžičky chilli 1 lžička oregana 1 ½ lžičky mletého koriandru 1 lžička Tabasca nebo jiné chilli omáčky 1 šálek hovězího vývaru sůl   Návod Předehřejte troubu na 150 stupňů. Do zapékací misky nebo pekáčku poklaďte na dno nakrájené cibule a papriky. Smíchejte rajský protlak, Agave nebo med, všechno sušené koření a chilli omáčku nebo Tabasco a směs pak dobře promíchejte s hovězím nakrájeným na kostky. Maso dejte na papriku a cibuli a zalijte hovězím vývarem. Mísu zakryjte pečícím papírem a navrch ještě alobalem. Po třech hodinách zkontrolujte, zda se maso rozpadá. Můžete dopéct dalších 30 minut. Upečené maso pořádně promíchejte s cibulí a paprikou. ... více »

Vývar s knedlíčky

copy-of-copy-of-copy-of-copy-of-copy-of-copy-of-copy-of-pro-tip.png 19. 03. 2017
Ingredience 500 g boku s kostí 2 stonky řapíkatého celeru 2 střední mrkve 1 střední celer 1 střední tuřín 1 středně velká bílá cibule 2 stroužky česneku, nakrájené na tenké plátky 1 svazek petrželové natě 1 bobkový list 1 zralé rajče, nakrájené čerstvě mletý černý pepř celý černý pepř sůl Na knedlíčky 250g strouhanky 200g telecích jater 1 polévková lžíce. jemně nasekané petrželové natě 1 polévková lžíce čerstvého másla 2 vejce sůl a čerstvě mletý černý pepř   Návod Ve velkém hrnci smíchejte bok s kostí a tři čtvrtiny najemno nakrájených stonků řapíkatého celeru,  mrkve, celeru, tuřínu a cibule. Přidejte lžíci soli, pár kuliček pepře, česnek, petržel, bobkový list, rajče a zalijte studenou vodou. Přiveďte k varu a pak snižte intenzitu plamene, aby vývar jen probublával (tak asi 3 hodiny). Pak nechte vývar vychladnout při pokojové teplotě a lžičkou odstraňte všechny nečistota, které zůstanou na hladině. Přeceďte přes jemné sítko a nechte vychladnout v lednici, minimálně 4 hodiny. Po zchlazení, odstraňte ztuhlý tuk, který se srazí na povrchu. Při přípravě knedlíčků smíchejte strouhanku a najemno rozmixovaná játra, najemno nasekanou petželkou, máslo a žloutky. V další míse ušlehejte bílky a ty pak smíchejte s játrovou směsí. Dochuťte solí a pepřem. Pomocí polévkové lžíče vytvarujte koule, položte je na pečící papír a dejte na cca hodinu do lednice Připravený vývar přiveďte k varu a přidejte do ně... více »

Hovězí burger

copy-of-copy-of-copy-of-copy-of-copy-of-copy-of-copy-of-pro-tip-2.png 18. 03. 2017
Ingredience  400 g boku bez kosti olivový olej 1 malá červená cibule bílý vinný ocet 1 velká kyselá okurka 2 sezamové bulky 4 plátky uzené anglické slaniny 2 lžičky dijonské hořčice Tabasco 2 tenké plátky sýra 2 lžíce kečupu 1/8 ledového salátu sůl a pepř   Burger omáčka: 1 lžíce majonézy 1 lžíce kečupu 1 lžička Tabasco omáčky 1 lžička Worcesterové omáčky 1 lžička brandy nebo bourbonu   Návod Rozemelte maso a rozdělte na dvě placičky, potřete trochou oleje a dejte na chvíli do lednice. Pak nakrájejte cibuli na jemné kroužky a smíchejte s octem a špetkou mořské soli. Na plátky nakrájejte kyselou okurku. Pokrájejte salát na drobné proužky a smíchejte s burger omáčkou. Beefburgery dochuťte solí a pepřem. Na nepřilnavou pánev vyhřátou na vysokou teplotu dejte burgery a rychle opečte po obou stranách. Snižte intenzitu plamene a “zatažené” burgery potřete pár kapkami Tabasca a hořčicí. Po chvilce obraťte maso na stranu pomazanou hořčicí a i horní půlku ochuťte Tabascem a hořčicí. Pak burgery obraťte a dopečte. Na menší pánvi na mírném ohni opečte slaninu. Na oba burgery dejte plátek sýra a slaninu.  Přiklopte pokličkou a nechte chvilku, aby se sýr roztavil.  Na výpeku ze slaniny opečte do zlata na půlky rozříznuté sezamové bulky. Na dokončení chutného beefburgeru dejte na spodní část bulky vrstvu připraveného salátu s burger omáčkou, na salát pak položte burger, přidejte cibuli a okurku a zaklopte horní půlkou bulky pomazanou kečupem. Ihned podávejte zabalené ideálně v pečícím papíře. ... více »

Carpaccio

copy-of-copy-of-copy-of-copy-of-copy-of-copy-of-pro-tip-5.png 15. 03. 2017
Ingredience 500 g hovězí svíčkové 1 svazek rukoly parmazán (hoblinky) olivový olej citron sůl  čerstvě mletý pepř bílé tousty   Návod Dobře očištěnou hovězí panenku zabalte do kuchyňské fólie a dejte do mrazáku, aby maso jen trochu ztuhlo a lépe se krájelo. Maso vyjměte z folie a velmi ostrým nožem nakrájejte na co nejtenčí plátky. Plátky svíčkové vkládejte na folii, pak je přikryjte další vrstvou folie a maso jemně paličkou (jejím oblým koncem) rozklepejte na tenoučké plátky. Rozdělte maso na talíře, ozdobte rukolou a hoblinkami parmazánu. Na dochucení použijte sůl, pepř, olivový olej a citron. Nejvhodnější přílohou jsou bílé tousty. ... více »

Vídeňský roštěnec s cibulovými kroužky

copy-of-copy-of-copy-of-copy-of-copy-of-copy-of-pro-tip-4.png 14. 03. 2017
Ingredience  2 plátky vysokého roštěnce 1 lžíce hladké mouky 3 lžíce dijonské hořčice 20 g (1 čajová lžička) másla 2 lžíce olivového oleje 500 ml hovězího vývaru sůl pepř   1 velká cibule, nakrájená na tenké kroužky 1/2 šálku hladké mouky rostlinný olej     Návod Steaky z vysokého roštěnce nechte chvilku “odpočinout” při pokojové teplotě. Okraje mírně nařízněte, aby se při opékání maso propeklo rovnoměrně. Osolené a opepřené  filety potřete hořčicí na jedné straně. Stejnou stranu obalte moukou. Na pánvi rozpusťte máslo a olivový olej, na něm steaky zprudka opečte, nejprve obalenou stranou. Hotové steaky zabalte do alobalu a připravte si omáčku.  Do výpeku přilejte hovězí vývar a přidejte lžíci hořčice, dokud se nerozpustí všechny hrudky. Omáčku nechte zredukovat, aby zhoustla. Nakonec steaky vraťte do omáčky a chvilku povařte. V hluboké pánvi na vyšší vrstvě oleje zprudka osmažte osolené cibulové kroužky obalené v hladké mouce. Osmaženou cibuli pak nechte okapat na papírovém ubrousku. Aby kroužky zůstaly křupavé, vložte je do trouby vyhřáté na 50°C. Steaky dejte na talíř, zalijte omáčkou a posypte vrstvou cibulových kroužků. Jako příloha se nejlépe hodí brambory. ... více »

Sirloin s brandy omáčkou se žampiony

copy-of-copy-of-copy-of-copy-of-copy-of-copy-of-pro-tip-3.png 13. 03. 2017
Ingredience   Hovězí 500 g nízký roštěnec 25 g čerstvého másla 1 palice česneku, rozkrojená podélně 1/4 svazku tymiánu 1/4 svazku rozmarýnu 2 lžíce rostlinného oleje 1 lžička soli 1/2 lžičky černého pepře, čerstvě mletého   Omáčka 1 cibule, oloupaná a nakrájená 200 g žampionů, pokrájené na plátky 1/4 svazku tymiánu 1 stroužek česneku, drcený 200 ml brandy 100 ml červeného vína 1/4 svazek estragonu 150 ml kuřecího vývaru 100 g cr?me fraîche 1/4 svazku estragonu, nasekané lístky 1 polévková lžíce rostlinného oleje sůl černý pepř, čerstvě mletý     Návod   Nejprve si uvařte omáčku. Rozehřejte rostlinný olej na velké pánvi. Přidejte cibuli, pepř, na plátky nakrájené houby, tymián (nechte v celku, později ho vyjmete, je tam jen pro chuť), česnek a vařte doměkka. Přidejte brandy, červené víno, svazek estragonu a směs zredukujte. Přidejte kuřecí vývar a pomalu vařte, dokud se obsah nesníží asi na polovinu. Odstraňte tymián i estragon a vmíchejte creme fraiche. Povařte a přidejte nasekané listy estragonu a dochuťte solí a pepřem.   Než začnete připravovat omáčku, vyjměte maso z lednice a nechte ho na kuchyňské lince “odpočinout”, aby dosáhlo pokojové teploty. V pekáči na rozpáleném oleji pak roštěnec zprudka osmahněte ze všech stran. Snižte intenzitu plamene a na pánev k masu přidejte máslo, česnek, bylinky a sůl. Maso ve vzniklé omáčce po všech stranách znovu osmahněte. Pekáč dejte do trouby předehřáté na 220°C a  roštěnec každých 5 minut otočte, aby byl rovnoměrně propečený. Po cca 15 až 30 minutách (záleží, jak máte maso rádi propečené) maso vyndejte z trouby a před podáváním nechte chvilku odpočívat. Nejlépe si roštěnec vychutnáte nakrájený na tenké plátky, přelitý omáčkou.  ... více »

Cikánská pečeně

copy-of-copy-of-copy-of-copy-of-copy-of-copy-of-pro-tip-2.png 12. 03. 2017
Ingredience    500 g zadního hovězího masa nebo wagyu rump steaku 50 g uzené slaniny (na nudličky) 5-10 stroužků česneku sůl a čerstvě mletý pepř sádlo nebo rostlinný olej 1 cibule, nakrájená nadrobno sladká paprika mletá 1 konzerva loupaných rajčat 4 žluté papriky, nakrájené na kostičky 3 lžíce hladké mouky 200 ml zakysané smetany   Návod   Maso prošpikujte slaninou (když kousky slaniny vložíte na chvilku do mrazáku, bude se vám maso lépe špikovat) a česnekem (větší stroužky můžete přepůlit). Předehřejte troubu na 200 °C. Mezitím ve vhodném hrnci na sádle či na oleji opečte cibuli. Vložte maso a osmahněte z každé strany, aby se zatáhlo. Maso vyjměte a k cibuli přisypte sladkou papriku, promíchejte, přidejte rajčata, pokrájenou papriku a chvilku povařte. Maso osolte,  opepřete ze všech stran a koření pořádně vmasírujte. Pak maso dejte zpět do hrnce a vložte do trouby. Po 20 minutách podlijte vodou a pečte hodinu a čtvrt doměkka; občas přelévejte vypečenou šťávou nebo dolévejte vodu.  Maso z hrnce vyjměte a přikryjte alobalem. Směs v hrnci vařte na mírném plameni a za stálého míchání přes sítko přilijte mouku prošlehanou se 100 ml vody. Dolijte vodou a zvolna vařte půl hodiny. Dochuťte solí a pepřem, přidejte zakysanou smetanu a už jen prohřejte. Maso nakrájené na plátky přelejte omáčkou. ... více »

Hovězí plátky v hladké mouce

valecek.png 11. 03. 2017
Ingredience   500g hovězích plátků  1 velký citron hladká mouka roslinný olej sůl pepř   Návod   Maso rozklepejte na tenké plátky a pokapejte citronem. Plátky nechte marinovat při pokojové teplotě alespoň 30 minut. Maso osolte, popepřete a obalte v hladké mouce. Na pánvi rozehřejte rostlinný olej a maso na něm zprudka osmahněte. ... více »

Hovězí rolky po italsku

copy-of-copy-of-copy-of-copy-of-copy-of-pro-tip-3.png 06. 03. 2017
Ingredience 500 g hovězích plátků 2 lžíce jemně nasekané petrželové natě 2 stroužky česneku, drcené 2 lžíce jemně strouhaného parmezánu 2 lžíce piniových oříšků osmahnutých 6 plátků Prosciutta, 2 lžíce olivového oleje 1/2 sklenky (125 ml) suchého červeného vína 2 šálky rajčatového protlaku 1/4 šálku na drobno nakrájených lístků bazalky Sůl, pepř   Návod Plátky nejprve paličkou naklepejte na tenko a nechte odpočinout při pokojové teplotě. Mezitím smíchejte petržel, česnek, parmazán a piniové oříšky v misce a dochuťte mořskou solí a černým pepřem. Na každý hovězí plátek dejte plátek Prosciutta a potřete jej směsí z petržele. Plátky srolujte a zajistěte párátky nebo provázkem. Rozehřejte olivový olej ve velké pánvi a na středně vysokém plameni/stupni osmahněte rolky do hněda po všech stranách. Vyjměte rolky z pánve na talíř a zakryjte volně fólií. Do pánve přidejte víno a povařte, dokud se víno nezredukuje asi na polovinu. Přidejte protlak a přiveďte k varu, směs pak duste na mírném ohni po dobu 5 minut nebo dokud nezhoustne. Dochuťte solí a čerstvě mletým černým pepřem. Vraťte rolky do rajčatové směsi, promíchejte a povařte, nakonec posypte nasekanou bazalkou. ... více »

Hovězí nudličky s medem a černým pepřem

copy-of-copy-of-copy-of-copy-of-copy-of-pro-tip-2.png 04. 03. 2017
Ingredience   500 g hovězího ořechu nebo zadního hovězího 1½ lžíce arašídového oleje (stačí i rostlinný nebo řepkový olej) 1 stroužek česneku, drcený 1 malá cibule, nakrájená na drobno   Omáčka 3 lžíce sójové omáčky 3 lžíce medu 1½ lžíce ústřicové omáčky 2 lžíce čínského vína na vaření nebo suché sherry  2 lžíce vody 1 lžička hrubě drceného černého pepře (nebo ½ lžičky čerstvě mletého pepře)     Návod     Nejprve si připravte omáčku z výše uvedených ingrediencí.   Prudce rozehřejte olej na vysokou teplotu ve woku nebo velké těžké pánvi. Přidejte cibuli a česnek a za stálého míchání rychle osmahněte. Přidejte na menší kousky (nudličky) nakrájené hovězí maso a za stálého míchání krátce osmahněte. Maso vyjměte z pánve a na středním plameni v pánvi přiveďte do varu omáčku. Stačí povařit minutku a pak hned do pánve vraťte hovězí maso s cibulí a česnekem. Maso s omáčkou promíchejte, ale jen krátce a ihned podávejte s rýží.   Tip navíc: Pokud chcete, aby bylo maso co nejkřehčí, zkuste techniku používanou v restauracích… Nakrájené hovězí maso marinujte po dobu 30 minut s půl lžičkou jedlé sody, 2 lžícemi vody, 1 polévkovou lžící  sojové omáčky, 1 lžičkou cukru a  1 lžící oleje.   ... více »

Osso buco

copy-of-copy-of-copy-of-copy-of-copy-of-pro-tip.png 28. 02. 2017
Ingredience 3-4 plátky zadního kolene - Osso buco olivový olej 2 cibule nakrájené na jemno 4 stroužky česneku, nakrájené na plátky hladká mouka 2 dcl  suchého červeného vína 0,5 l masového vývaru 1x 400g konzerva krájených rajčat 2 bobkové listy sůl pepř   Gremolata: 1 stroužek česneku petržel kůra z citronu   Návod   Troubu předehřejte na 180 ºC. Rozehřejte olivový olej ve velkém pekáči a na středním plameni opékejte cibuli a česnek dozlatova. Vyjměte a dejte stranou. Plátky s kostí obalte v hladké mouce a ve zbylém oleji zprudka opékejte po všech stranách dohněda. Maso dejte na talíř a zakryjte alobalem. Vraťte do hrnce česnek a cibuli, zalijte vínem a vařte asi 2 minuty. Postupně přidejte vývar, rajčata, bobkové listy, sůl a promíchejte. Zakryjte a nechte dusit. Po 10 - 15 minutách přidejte ke směsi maso, pekáč zakryjte a pečte v troubě asi dvě hodiny do měkka. Aby se maso propeklo rovnoměrně, je třeba ho dvakrát až třikrát v průběhu pečení otočit. Jestliže se při  pečení odpaří jen malé množství vody, nechte po posledním otočení masa pekáč odkrytý, v opačném případě maso podlijte vodou nebo vývarem. Odkryté maso pak můžete posypat tzv. Gremolatou - směsí drceného česneku, petržele a kůry z citronu. ... více »

Hovězí pečeně

hovezi-pecene.png 23. 01. 2017
Hovězí pečeně   Ingredience:   800 g zadního hovězího 2-3 malé cibule 1 česnek ½ celeru 1 kořen petržele 2 mrkve rostlinný olej hovězí vývar, dle potřeby sůl pepř   Návod: Maso vyndáme z lednice, potřeme olejem, posolíme, popepříme a necháme minimálně 30 minut odpočívat. Mezitím si předehřejeme troubu na 240 stupňů a připravíme zeleninu, kterou nakrájíme na větší kostky a dáme do pekáčku na malé množství oleje. Přidáme na proužky nakrájenou cibuli a stroužky česneku. Maso vložíme na zeleninu a dáme do trouby. Okamžitě snížíme teplotu na 200 stupňů a pečeme cca 30 minut. Připravíme si trošku vývaru, kterým po třiceti minutách zeleninu zalijeme, aby se nepřipalovala. Pekáč zaklopíme a při teplotě 140 stupňů pečeme další hodinu. Poté vyjmeme maso, zakryjeme alobalem a necháme tak, asi patnáct minut. Maso nakrájené na tenké plátky můžete podávat s vařenou zeleninou (superdietní varianta), nebo bramborami. Zeleninu z pekáčku lze rozmixovat, vznikne vám vlastně taková velmi chutná dietní svíčková. Takže ta část rodiny, která nedodržuje novoroční předsevzetí, si klidně může dopřát, jako přílohu, i houskový knedlík… ... více »

Hovězí plátky

copy-of-copy-of-copy-of-pro-tip.png 16. 01. 2017
Tentokrát máme pro vás připravený opravdu jednoduchý recept, který vám dovolí jak hubnout, tak si opravdu pochutnat. Hovězí plátky Ingredience: (pro 4 osoby) 600 g hovězích plátků (2 balíčky) Rostlinný olej Sůl Mletý černý pepř Na ratatouille: Olivový olej 1 malá cibule 3 stroužky česneku 1 konzerva krájených rajčat 1 větší žlutá paprika 1 cuketa Sůl     Návod: Vyndejte hovězí maso z ledničky na cca 30 minut, aby dosáhlo pokojové teploty. V případě, že máte silnější plátky, můžete je rozkrojit nebo naklepat, aby byly opravu tenké.  Potřete troškou oleje a nechte ještě chvilku na stole. Pořádně rozpalte pánev s nepřilnavým povrchem a plátky opečte z obou stran (stačí opravdu krátce, cca 2 minuty po každé straně). Úplně nakonec posolte a opepřete. Během té půl hodinky, co vám bude maso „odpočívat“ na kuchyňské lince, si můžete připravit buď salát a nebo rychlou a jednoduchou ratatouille (vařenou zeleninu totiž tělo lépe stráví). Na olivovém oleji osmahneme kostičky cibule, přidáme nasekaný česnek, posolíme a zalijeme rajčatovou šťávou. Necháme chvilku povařit, přidáme na proužky nakrájenou žlutou papriku, zakryjeme pokličkou a na mírném plameni necháme vařit. Mezitím si na tenké plátky nakrájíme cuketu, tu přidáme do hrnce a vše vaříme do měkka.     ... více »

Boršč s hovězí kližkou

copy-of-copy-of-pro-tip-1.png 04. 01. 2017
Boršč s hovězí kližkou   Ingredience 500 g hovězí kližky 14 šálků studené vody Cca 1 lžíce soli 2 velké nebo 3 středně velké červené řepy oloupané a nakrájené 4 lžíce olivového oleje 1 lžíce octa 1 lžíce cukru 3 lžíce rajčatové omáčky  1 lžíce másla 1 středně velká cibule, najemno nakrájená 2 strouhané mrkve 2 velké nebo 3 středně velké brambory, oloupané a nakrájené na malé kousky 1/2 malého zelí, pokrájené 2 rajčata, oloupaná a nakrájená na kostičky 2 bobkové listy 1/4 lžičky čerstvě mletého pepře 1/4 šálku nasekané čerst... více »

Vídeňský Tafelspitz od Plachutty

copy-of-pro-tip.png 03. 01. 2017
Vídeňský Tafelspitz od Plachutty   Ingredience:   1,5 kg wagyu květové špičky (rump steaku) 1 velká cibule ve slupce 3l vody 10-15 kuliček černého pepře 250 g oloupané kořenové zeleniny (stejné množství mrkve, žluté mrkve, celeru a petržele) ½ pórku hovězí vývar, dle potřeby sůl kmín pažitka na dozdobení Návod: Vodu v hrnci přivedeme k varu. Mezitím rozpůlenou cibuli ve slupce ogrilujeme na rozkrojené straně na pánvi (bez oleje) až téměř do černa. Maso vložíme do vroucí vody a necháme táhnout. Nezapomeneme vždy stáhnout pěnu, která se tvoří při vaření a přidáme pepř a cibuli. Když maso začne měknout, přidáme kořenovou zeleninu, na půlku rozkrojený pórek a, pokud je to žádoucí, trochu vývaru. Dohromady vaříme dalších cca 25 minut. Odstraníme vařené maso z vývaru, a nakrájíme cca 1 cm tlusté plátky. Maso na talíři posypeme solí a pažitkou. Vzniklý vývar dochutíme dle potřeby solí a kmínem. Tafelspitz vyžaduje čas, vývar je nutné táhnout pomalu. Počítejte tak přes tři hodiny :) ... více »

Pošírované hovězí

pro-tip.png 19. 12. 2016
Pošírované hovězí s bylinkovou zálivkou a pórkem Ingredience: 6 x cibule 6 x pórek 2 lžíce olivového oleje 200 ml bílého vína 3 litry zeleninového bujónu 1,25 kg hovězí falešné svíčkové Bylinková zálivka 1 šalotka 6 kyselých okurčiček 1 svazek čerstvého koriandru 1 svazek čerstvé pažitky 1 čajová lžička dijonské hořčice 2 lžičky vinného octa 2 lžičky francouzské hořčičné omáčky ... více »

Hovězí s čokoládou

copy-of-pro-tip-4.png 10. 12. 2016
Hovězí kousky s vínem a čokoládou Ingredience: 2 hovězí kousky (asi 800 g) 8 ks. šalotky 2 stroužky česneku ½ másla 1 svazek čerstvého tymiánu 350 ml červeného vína 30 g kvalitní hořké čokolády (alespoň 80%) 750 ml hovězího vývaru 1 vrchovatá čajová lžička džemu (ostružina nebo rybíz) Návod: Předehřejeme troubu na 140 ° C Nadrobno nakrájíme šalotku a česnek. Na půlce másla osmažíme kousky masa, dokud nezhnědnou. Přidáme šalotku a smažíme po dobu 8 až 10 minut. Vmícháme česnek a lístky tymiánu přímo do pánve. Po pár minutách vše zalijeme červeným vínem. Směs povaříme dalších asi pět minut a dále vaříme na nízkém stupni. Můžeme přidat jemně nastrouhanou čokoládu J Připravíme dostatečné množství hovězího vývaru, který povaříme se směsí. Takto připravené maso dáme do pekáčku, který zakryjeme staniolem, zatěžkáme víkem a vložíme do předehřáté trouby. Pomalu dusíme po dobu 4 až 4½ hodiny, nebo dokud maso úplně nezměkne. Pekáč vyjmeme z trouby a maso dáme stranou. Vzniklou omáčku rychle povaříme, dokud nezhoustne. Podle chuti můžeme přidat jam a další koření. K omáčce přidáme maso, malinko podlijeme, ještě chvilku povaříme a můžeme podávat. ... více »

Beef Wellington

copy-of-pro-tip-1.png 02. 12. 2016
Beef Wellington Ingredience: 2 x 400 g hovězí svíčkové Rostlinný olej, na smažení 500 g hub (žampiónů) Lístky z jedné snítky tymiánu 500 g listového těsta 8 plátků parmské šunky Směs ze 2 žloutků, 1 polévkové lžíce vody a špetky soli Mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř   Na omáčku z červeného vína 2 lžíce olivového oleje 200 g hovězího ořezu 4 velké šalotky, oloupané a nakrájené 12 černý pepř 1 bobkový list 1 snítka tymiánu Lžíci červeného vinného octa 750 ml láhev červeného vín... více »

Roast Beef

copy-of-pro-tip-3.png 25. 11. 2016
Roast beef Ingredience: 1,5 kg nízkého roštěnce Rostlinný olej Sůl Mletý černý pepř     Návod: Vyndejte hovězí maso z ledničky na cca 30 minut, aby dosáhlo pokojové teploty. Předehřejte troubu na 140°C . Maso potřete troškou oleje a pořádně do něj vmasírujte sůl a černý mletý pepř (nebojte se toho J). Vložte maso na rozpálenou pánev a opečte ze všech stran. Maso se tak zatáhne a nepustí tolik vody. Maso spolu se šťávičkou z pánve přendejte do pekáčku. Hodinku pečte v troubě (záleží, jak moc máte rádi maso propečené). Upečené maso nechte chvilku odpočinout a pak ho pokrájejte na tenounké plátky. Roast beef je skvělý i druhý den (no, nevím proč, ale u nás nikdy nic nezbyde)! ... více »