Boršč s hovězí kližkou

copy-of-copy-of-pro-tip-1.png

04. 01. 2017

Boršč s hovězí kližkou

 

Ingredience

500 g hovězí kližky

14 šálků studené vody

Cca 1 lžíce soli

2 velké nebo 3 středně velké červené řepy oloupané a nakrájené

4 lžíce olivového oleje

1 lžíce octa

1 lžíce cukru

3 lžíce rajčatové omáčky

 1 lžíce másla

1 středně velká cibule, najemno nakrájená

2 strouhané mrkve

2 velké nebo 3 středně velké brambory, oloupané a nakrájené na malé kousky

1/2 malého zelí, pokrájené

2 rajčata, oloupaná a nakrájená na kostičky

2 bobkové listy

1/4 lžičky čerstvě mletého pepře

1/4 šálku nasekané čerstvé petrželky

2 stroužky česneku

 

Návod

Maso nakrájíme na kousky, dáme do hrnce s vodou, přidáme sůl a povaříme. Vzniklou pěnu z vývaru v průběhu varu odstraňujeme. Snížíme plamen a táhneme vývar přibližně další hodinu.

Mezitím nakrájenou řepu osmahneme na olivovém oleji a přidáme lžíci octa. Po cca pěti minutách přidáme polévkovou lžíci cukru a rajčatovou omáčku. Promícháme a necháme změknout. Směs dáme stranou a na stejné pánvi (není třeba omýt) osmahneme cibuli, přidáme strouhanou mrkev a vaříme, dokud směs nezměkne.

Jakmile máme maso téměř měkké, přidáme do hrnce nakrájené brambory a vaříme dalších deset minut. Pak přidáme zelí, dušenou řepu, cibuli s mrkví a nakrájená rajčata. Vše dohromady vaříme dalších deset minut.

Nyní přidáme 2 bobkové listy, 1/4 lžičky pepře, a více soli podle chuti. Nakonec polévku dochutíme prolisovaným česnekem, ihned přikryjeme a sundáme z plotny.

Polévku necháme cca 20 minut při pokojové teplotě „odpočívat“, aby se chutě náležitě propojily.

Podávejte horké s čerstvými výhonky petržele nebo kopru a kopečkem zakysané smetany (v případě, že nehodláte hubnout) :)

« zpět