04. 01. 2017
Boršč s hovězí kližkou
Ingredience
500 g hovězí kližky
14 šálků studené vody
Cca 1 lžíce soli
2 velké nebo 3 středně velké červené řepy oloupané a nakrájené
4 lžíce olivového oleje
1 lžíce octa
1 lžíce cukru
3 lžíce rajčatové omáčky
1 lžíce másla
1 středně velká cibule, najemno nakrájená
2 strouhané mrkve
2 velké nebo 3 středně velké brambory, oloupané a nakrájené na malé kousky
1/2 malého zelí, pokrájené
2 rajčata, oloupaná a nakrájená na kostičky
2 bobkové listy
1/4 lžičky čerstvě mletého pepře
1/4 šálku nasekané čerstvé petrželky
2 stroužky česneku
Návod
Maso nakrájíme na kousky, dáme do hrnce s vodou, přidáme sůl a povaříme. Vzniklou pěnu z vývaru v průběhu varu odstraňujeme. Snížíme plamen a táhneme vývar přibližně další hodinu.
Mezitím nakrájenou řepu osmahneme na olivovém oleji a přidáme lžíci octa. Po cca pěti minutách přidáme polévkovou lžíci cukru a rajčatovou omáčku. Promícháme a necháme změknout. Směs dáme stranou a na stejné pánvi (není třeba omýt) osmahneme cibuli, přidáme strouhanou mrkev a vaříme, dokud směs nezměkne.
Jakmile máme maso téměř měkké, přidáme do hrnce nakrájené brambory a vaříme dalších deset minut. Pak přidáme zelí, dušenou řepu, cibuli s mrkví a nakrájená rajčata. Vše dohromady vaříme dalších deset minut.
Nyní přidáme 2 bobkové listy, 1/4 lžičky pepře, a více soli podle chuti. Nakonec polévku dochutíme prolisovaným česnekem, ihned přikryjeme a sundáme z plotny.
Polévku necháme cca 20 minut při pokojové teplotě „odpočívat“, aby se chutě náležitě propojily.
Podávejte horké s čerstvými výhonky petržele nebo kopru a kopečkem zakysané smetany (v případě, že nehodláte hubnout) :)