Cikánská pečeně

copy-of-copy-of-copy-of-copy-of-copy-of-copy-of-pro-tip-2.png

12. 03. 2017

Ingredience 

 

500 g zadního hovězího masa nebo wagyu rump steaku

50 g uzené slaniny (na nudličky)

5-10 stroužků česneku

sůl a čerstvě mletý pepř

sádlo nebo rostlinný olej

1 cibule, nakrájená nadrobno

sladká paprika mletá

1 konzerva loupaných rajčat

4 žluté papriky, nakrájené na kostičky

3 lžíce hladké mouky

200 ml zakysané smetany

 

Návod

 

Maso prošpikujte slaninou (když kousky slaniny vložíte na chvilku do mrazáku, bude se vám maso lépe špikovat) a česnekem (větší stroužky můžete přepůlit). Předehřejte troubu na 200 °C. Mezitím ve vhodném hrnci na sádle či na oleji opečte cibuli. Vložte maso a osmahněte z každé strany, aby se zatáhlo. Maso vyjměte a k cibuli přisypte sladkou papriku, promíchejte, přidejte rajčata, pokrájenou papriku a chvilku povařte. Maso osolte,  opepřete ze všech stran a koření pořádně vmasírujte. Pak maso dejte zpět do hrnce a vložte do trouby. Po 20 minutách podlijte vodou a pečte hodinu a čtvrt doměkka; občas přelévejte vypečenou šťávou nebo dolévejte vodu. 

Maso z hrnce vyjměte a přikryjte alobalem. Směs v hrnci vařte na mírném plameni a za stálého míchání přes sítko přilijte mouku prošlehanou se 100 ml vody. Dolijte vodou a zvolna vařte půl hodiny. Dochuťte solí a pepřem, přidejte zakysanou smetanu a už jen prohřejte. Maso nakrájené na plátky přelejte omáčkou.

« zpět