02. 12. 2016
Ingredience:
2 x 400 g hovězí svíčkové
Rostlinný olej, na smažení
500 g hub (žampiónů)
Lístky z jedné snítky tymiánu
500 g listového těsta
8 plátků parmské šunky
Směs ze 2 žloutků, 1 polévkové lžíce vody a špetky soli
Mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř
Na omáčku z červeného vína
2 lžíce olivového oleje
200 g hovězího ořezu
4 velké šalotky, oloupané a nakrájené
12 černý pepř
1 bobkový list
1 snítka tymiánu
Lžíci červeného vinného octa
750 ml láhev červeného vína
750 ml hovězího vývaru
Návod:
Oba kousky dobře očištěné svíčkové pevně zabalíme do trojnásobné vrstvy fólie, aby maso mělo pěkný válcovitý tvar, a přes noc necháme v lednici
Maso vyndáme z lednice, odstraníme fólii, do válečků vmasírujeme olej a zprudka osmahneme na rozpálené pánvi, dokud maso nezhnědne. Vyjmeme z pánve a necháme vychladnout
Mezitím, co maso chladne, jemňounce nakrájíme houby, přidáme na drobno nasekané lístky tymiánu, sůl a pepř a usmažíme je na rozpálené pánvi s trochou olivového oleje.
Houby vaříme při vysoké teplotě, dokud se všechna voda nevypaří. Směs necháme vychladnout na talíři.
Na pracovní desku poklademe dvakrát 4 plátky parmské šunky, na které rovnoměrně poklademe houbovou směs
Na směs položíme maso a pomocí kuchyňské fólie zarolujeme parmskou šunku s houbami a balíčky na chvilku vložíme do lednice.
Mezitím si listové těsto rozdělíme na dvě poloviny, vložíme na lehce pomoučený vál a do každé půlky opět pomocí fólie pevně zabalíme vždy po jednom kusu svíčkové
Připravíme si vaječný žloutek s troškou vody, přidáme špetku soli a těsto směsí potřeme.
Maso vložíme do trouby předehřáté na 200°C a pečeme dokud těsto nezhnědne.
Mezitím si připravíme omáčku z červeného vína. Na velké pánvi osmažíme odřezky, které nám zbydou po očištění svíčkové. Přidáme šalotku, pepř a tymián a za častého míchání smažíme, dokud se šalotka nezbarví dozlatova.
Pak zalijeme trochou octa a necháme několik minut probublávat. Přidáme víno a dlouho omáčku redukujeme. Přidáme vývar, bobkový list a dlouze vaříme, dokud omáčka nemá požadovanou konzistenci.
Maso vyndáme z trouby a necháme chvilku odpočinout. Těsně před podáváním na stůl zalijeme omáčkou.