Sirloin s brandy omáčkou se žampiony

copy-of-copy-of-copy-of-copy-of-copy-of-copy-of-pro-tip-3.png

13. 03. 2017

Ingredience

 

Hovězí

500 g nízký roštěnec

25 g čerstvého másla

1 palice česneku, rozkrojená podélně

1/4 svazku tymiánu

1/4 svazku rozmarýnu

2 lžíce rostlinného oleje

1 lžička soli

1/2 lžičky černého pepře, čerstvě mletého

 

Omáčka

1 cibule, oloupaná a nakrájená

200 g žampionů, pokrájené na plátky

1/4 svazku tymiánu

1 stroužek česneku, drcený

200 ml brandy

100 ml červeného vína

1/4 svazek estragonu

150 ml kuřecího vývaru

100 g cr?me fraîche

1/4 svazku estragonu, nasekané lístky

1 polévková lžíce rostlinného oleje

sůl

černý pepř, čerstvě mletý

 

 

Návod

 

Nejprve si uvařte omáčku. Rozehřejte rostlinný olej na velké pánvi. Přidejte cibuli, pepř, na plátky nakrájené houby, tymián (nechte v celku, později ho vyjmete, je tam jen pro chuť), česnek a vařte doměkka. Přidejte brandy, červené víno, svazek estragonu a směs zredukujte. Přidejte kuřecí vývar a pomalu vařte, dokud se obsah nesníží asi na polovinu. Odstraňte tymián i estragon a vmíchejte creme fraiche. Povařte a přidejte nasekané listy estragonu a dochuťte solí a pepřem.

 

Než začnete připravovat omáčku, vyjměte maso z lednice a nechte ho na kuchyňské lince “odpočinout”, aby dosáhlo pokojové teploty. V pekáči na rozpáleném oleji pak roštěnec zprudka osmahněte ze všech stran. Snižte intenzitu plamene a na pánev k masu přidejte máslo, česnek, bylinky a sůl. Maso ve vzniklé omáčce po všech stranách znovu osmahněte. Pekáč dejte do trouby předehřáté na 220°C a  roštěnec každých 5 minut otočte, aby byl rovnoměrně propečený. Po cca 15 až 30 minutách (záleží, jak máte maso rádi propečené) maso vyndejte z trouby a před podáváním nechte chvilku odpočívat. Nejlépe si roštěnec vychutnáte nakrájený na tenké plátky, přelitý omáčkou. 

« zpět