13. 03. 2017
Hovězí
500 g nízký roštěnec
25 g čerstvého másla
1 palice česneku, rozkrojená podélně
1/4 svazku tymiánu
1/4 svazku rozmarýnu
2 lžíce rostlinného oleje
1 lžička soli
1/2 lžičky černého pepře, čerstvě mletého
Omáčka
1 cibule, oloupaná a nakrájená
200 g žampionů, pokrájené na plátky
1/4 svazku tymiánu
1 stroužek česneku, drcený
200 ml brandy
100 ml červeného vína
1/4 svazek estragonu
150 ml kuřecího vývaru
100 g cr?me fraîche
1/4 svazku estragonu, nasekané lístky
1 polévková lžíce rostlinného oleje
sůl
černý pepř, čerstvě mletý
Nejprve si uvařte omáčku. Rozehřejte rostlinný olej na velké pánvi. Přidejte cibuli, pepř, na plátky nakrájené houby, tymián (nechte v celku, později ho vyjmete, je tam jen pro chuť), česnek a vařte doměkka. Přidejte brandy, červené víno, svazek estragonu a směs zredukujte. Přidejte kuřecí vývar a pomalu vařte, dokud se obsah nesníží asi na polovinu. Odstraňte tymián i estragon a vmíchejte creme fraiche. Povařte a přidejte nasekané listy estragonu a dochuťte solí a pepřem.
Než začnete připravovat omáčku, vyjměte maso z lednice a nechte ho na kuchyňské lince “odpočinout”, aby dosáhlo pokojové teploty. V pekáči na rozpáleném oleji pak roštěnec zprudka osmahněte ze všech stran. Snižte intenzitu plamene a na pánev k masu přidejte máslo, česnek, bylinky a sůl. Maso ve vzniklé omáčce po všech stranách znovu osmahněte. Pekáč dejte do trouby předehřáté na 220°C a roštěnec každých 5 minut otočte, aby byl rovnoměrně propečený. Po cca 15 až 30 minutách (záleží, jak máte maso rádi propečené) maso vyndejte z trouby a před podáváním nechte chvilku odpočívat. Nejlépe si roštěnec vychutnáte nakrájený na tenké plátky, přelitý omáčkou.