Hovězí s čokoládou

copy-of-pro-tip-4.png

10. 12. 2016

Hovězí kousky s vínem a čokoládou

Ingredience:
hovězí kousky (asi 800 g)
8 ks. šalotky
2 stroužky česneku
½ másla
1 svazek čerstvého tymiánu
350 ml červeného vína
30 g kvalitní hořké čokolády (alespoň 80%)
750 ml hovězího vývaru
1 vrchovatá čajová lžička džemu (ostružina nebo rybíz)

Návod:

Předehřejeme troubu na 140 ° C

Nadrobno nakrájíme šalotku a česnek. Na půlce másla osmažíme kousky masa, dokud nezhnědnou. Přidáme šalotku a smažíme po dobu 8 až 10 minut. Vmícháme česnek a lístky tymiánu přímo do pánve. Po pár minutách vše zalijeme červeným vínem. Směs povaříme dalších asi pět minut a dále vaříme na nízkém stupni. Můžeme přidat jemně nastrouhanou čokoládu J

Připravíme dostatečné množství hovězího vývaru, který povaříme se směsí. Takto připravené maso dáme do pekáčku, který zakryjeme staniolem, zatěžkáme víkem a vložíme do předehřáté trouby. Pomalu dusíme po dobu 4 až 4½ hodiny, nebo dokud maso úplně nezměkne.

Pekáč vyjmeme z trouby a maso dáme stranou. Vzniklou omáčku rychle povaříme, dokud nezhoustne. Podle chuti můžeme přidat jam a další koření. K omáčce přidáme maso, malinko podlijeme, ještě chvilku povaříme a můžeme podávat.

« zpět