19. 12. 2016
Pošírované hovězí s bylinkovou zálivkou a pórkem
Ingredience:
6 x cibule
6 x pórek
2 lžíce olivového oleje
200 ml bílého vína
3 litry zeleninového bujónu
1,25 kg hovězí falešné svíčkové
Bylinková zálivka
1 šalotka
6 kyselých okurčiček
1 svazek čerstvého koriandru
1 svazek čerstvé pažitky
1 čajová lžička dijonské hořčice
2 lžičky vinného octa
2 lžičky francouzské hořčičné omáčky 4 lžíce řepkového oleje
1 čajová lžička kapar
Návod:
Očistíme a nahrubo nakrájíme cibuli, pórky podélně rozkrojíme a nakrájíme na větší kusy.
V hrnci na rozehřátém olivovém oleji do hněda osmahneme cibuli. Zalijeme bílým vínem a mírně povaříme. Vše zalijeme zeleninovým vývarem a přidáme pórek. Dohromady vaříme 30 minut.
Hovězí maso vložíme do vývaru a na středním až nízkém plamenu vaříme po dobu dvaceti až pětadvaceti minut.
Maso z hrnce vyjmeme na teplý talíř, přikryjeme fólií a necháme odpočívat po dobu 5 až 10 minut. Z vývaru vyjmeme pórek, který použijeme jako přílohu.
V mezičase si připravíme pikantní zálivku. Oloupeme a jemně (ale opravdu jemně) nasekáme šalotku, okurčičky a bylinky.
V míse smícháme hořčici, ocet, řepkový olej, francouzskou hořčičnou omáčku a přidáme šalotku, okurčičky, kapary a bylinky.
Hovězí maso nakrájíme na velmi tenké plátky, zalijeme zálivkou a podáváme s pórkem, jako přílohou.