19. 03. 2017
500 g boku s kostí
2 stonky řapíkatého celeru
2 střední mrkve
1 střední celer
1 střední tuřín
1 středně velká bílá cibule
2 stroužky česneku, nakrájené na tenké plátky
1 svazek petrželové natě
1 bobkový list
1 zralé rajče, nakrájené
čerstvě mletý černý pepř
celý černý pepř
sůl
Na knedlíčky
250g strouhanky
200g telecích jater
1 polévková lžíce. jemně nasekané petrželové natě
1 polévková lžíce čerstvého másla
2 vejce
sůl a čerstvě mletý černý pepř
Ve velkém hrnci smíchejte bok s kostí a tři čtvrtiny najemno nakrájených stonků řapíkatého celeru, mrkve, celeru, tuřínu a cibule. Přidejte lžíci soli, pár kuliček pepře, česnek, petržel, bobkový list, rajče a zalijte studenou vodou. Přiveďte k varu a pak snižte intenzitu plamene, aby vývar jen probublával (tak asi 3 hodiny).
Pak nechte vývar vychladnout při pokojové teplotě a lžičkou odstraňte všechny nečistota, které zůstanou na hladině. Přeceďte přes jemné sítko a nechte vychladnout v lednici, minimálně 4 hodiny. Po zchlazení, odstraňte ztuhlý tuk, který se srazí na povrchu.
Při přípravě knedlíčků smíchejte strouhanku a najemno rozmixovaná játra, najemno nasekanou petželkou, máslo a žloutky. V další míse ušlehejte bílky a ty pak smíchejte s játrovou směsí. Dochuťte solí a pepřem. Pomocí polévkové lžíče vytvarujte koule, položte je na pečící papír a dejte na cca hodinu do lednice
Připravený vývar přiveďte k varu a přidejte do něj zbylou třetinu celeru, mrkve, tuřínu a cibule nakrájené na kostičky. Pak pomalu přidejte do vývaru játrové knedlíčky a cca 10 minut nechte povařit, dokud nevyplují na povrch. Dochuťte solí a pepřem dle potřeby.