Vývar s knedlíčky

copy-of-copy-of-copy-of-copy-of-copy-of-copy-of-copy-of-pro-tip.png

19. 03. 2017

Ingredience

500 g boku s kostí

2 stonky řapíkatého celeru

2 střední mrkve

1 střední celer

1 střední tuřín

1 středně velká bílá cibule

2 stroužky česneku, nakrájené na tenké plátky

1 svazek petrželové natě

1 bobkový list

1 zralé rajče, nakrájené

čerstvě mletý černý pepř

celý černý pepř

sůl

Na knedlíčky

250g strouhanky

200g telecích jater

1 polévková lžíce. jemně nasekané petrželové natě

1 polévková lžíce čerstvého másla

2 vejce

sůl a čerstvě mletý černý pepř

 

Návod

Ve velkém hrnci smíchejte bok s kostí a tři čtvrtiny najemno nakrájených stonků řapíkatého celeru,  mrkve, celeru, tuřínu a cibule. Přidejte lžíci soli, pár kuliček pepře, česnek, petržel, bobkový list, rajče a zalijte studenou vodou. Přiveďte k varu a pak snižte intenzitu plamene, aby vývar jen probublával (tak asi 3 hodiny).

Pak nechte vývar vychladnout při pokojové teplotě a lžičkou odstraňte všechny nečistota, které zůstanou na hladině. Přeceďte přes jemné sítko a nechte vychladnout v lednici, minimálně 4 hodiny. Po zchlazení, odstraňte ztuhlý tuk, který se srazí na povrchu.

Při přípravě knedlíčků smíchejte strouhanku a najemno rozmixovaná játra, najemno nasekanou petželkou, máslo a žloutky. V další míse ušlehejte bílky a ty pak smíchejte s játrovou směsí. Dochuťte solí a pepřem. Pomocí polévkové lžíče vytvarujte koule, položte je na pečící papír a dejte na cca hodinu do lednice

Připravený vývar přiveďte k varu a přidejte do něj zbylou třetinu celeru, mrkve, tuřínu a cibule nakrájené na kostičky. Pak pomalu přidejte do vývaru játrové knedlíčky a cca 10 minut nechte povařit, dokud nevyplují na povrch. Dochuťte solí a pepřem dle potřeby.

« zpět