10. 04. 2017
1 kg loupané plece
30 dkg slaniny (5 až 6 plátků)
4 dcl dobrého červeného vína
2 středně velké cibule (nakrájené na tenké plátky)
3 střední mrkve
3 celé stonky řapíkatého celeru
2 stroužky česneku
1 lžíce rajčatového protlaku
3 snítky čerstvého tymiánu
1 bobkový list
1 šálek silného hovězího vývaru
0,5 kg bílé žampiony, nakrájené
Na větší pánvi opečeme slaninu do hněda. Opečenou slaninu necháme okapat na ubrousku a vypečený tuk přelijte do misky a necháme na později.
Na zbylém tuku na pánvi osmahneme na kostky nakrájené maso. Jednotlivé kousky masa by měly mít prostor, aby se řádně opekly, proto je na pánev dávejte postupně, každý kousek se pak lépe “zatáhne”. Kdykoli můžete přidat na pánev vypečený slaninový tuk z misky. Opečené maso pak osolte a opepřete a dejte do pekáčku.
Na pánev s výpekem nalijte cca 1/4 z celkového množství vína a na mírném plameni vařte, dokud se ze dna pánve neuvolní všechny připečené kousky. Maso pak promíchejte na pánvi ve vzniklé omáčce a vraťte zpět do pekáčku.
Na pánev nalijte lžíci výpeku ze slaniny a osmahněte na proužky nakrájenou cibuli. Přidejte nakrájenou mrkev a celer a povařte dokud zelenina nezměkne. Směs osolte a přidejte česnek a rajský protlak. Nechte povařit deset až patnáct minut. Pak směs přendejte do pekáčku s masem a promíchejte.
Troubu předehřejte na 150°C. Do směsi masa a zeleniny přidejte tymián, bobkový list a lžičku soli. Zalijte zbytkem vína a vývarem a přiklopte pokličkou. Ponechte péct po dobu dvou hodin, pak maso odkryjte a každých 15 minut zkuste, jestli se maso rozpadá.
Mezitím dejte na pánev zbytek výpeku ze slaniny (jestli už vám nezbyl, přidejte rostlinný olej) a opečte na něm houby, aby se z nich vyvařila veškerá voda, cca 10 minut.
Jakmile je maso hotové, přidejte k němu slaninu a houby a dopečte v troubě ještě 15 minut.