Osso buco

copy-of-copy-of-copy-of-copy-of-copy-of-pro-tip.png

28. 02. 2017

Ingredience

3-4 plátky zadního kolene - Osso buco

olivový olej

2 cibule nakrájené na jemno

4 stroužky česneku, nakrájené na plátky

hladká mouka

2 dcl  suchého červeného vína

0,5 l masového vývaru

1x 400g konzerva krájených rajčat

2 bobkové listy

sůl

pepř

 

Gremolata:

1 stroužek česneku

petržel

kůra z citronu

 

Návod

 

Troubu předehřejte na 180 ºC. Rozehřejte olivový olej ve velkém pekáči a na středním plameni opékejte cibuli a česnek dozlatova. Vyjměte a dejte stranou. Plátky s kostí obalte v hladké mouce a ve zbylém oleji zprudka opékejte po všech stranách dohněda. Maso dejte na talíř a zakryjte alobalem. Vraťte do hrnce česnek a cibuli, zalijte vínem a vařte asi 2 minuty.

Postupně přidejte vývar, rajčata, bobkové listy, sůl a promíchejte. Zakryjte a nechte dusit. Po 10 - 15 minutách přidejte ke směsi maso, pekáč zakryjte a pečte v troubě asi dvě hodiny do měkka. Aby se maso propeklo rovnoměrně, je třeba ho dvakrát až třikrát v průběhu pečení otočit. Jestliže se při  pečení odpaří jen malé množství vody, nechte po posledním otočení masa pekáč odkrytý, v opačném případě maso podlijte vodou nebo vývarem. Odkryté maso pak můžete posypat tzv. Gremolatou - směsí drceného česneku, petržele a kůry z citronu.

« zpět