28. 02. 2017
Ingredience
3-4 plátky zadního kolene - Osso buco
olivový olej
2 cibule nakrájené na jemno
4 stroužky česneku, nakrájené na plátky
hladká mouka
2 dcl suchého červeného vína
0,5 l masového vývaru
1x 400g konzerva krájených rajčat
2 bobkové listy
sůl
pepř
Gremolata:
1 stroužek česneku
petržel
kůra z citronu
Návod
Troubu předehřejte na 180 ºC. Rozehřejte olivový olej ve velkém pekáči a na středním plameni opékejte cibuli a česnek dozlatova. Vyjměte a dejte stranou. Plátky s kostí obalte v hladké mouce a ve zbylém oleji zprudka opékejte po všech stranách dohněda. Maso dejte na talíř a zakryjte alobalem. Vraťte do hrnce česnek a cibuli, zalijte vínem a vařte asi 2 minuty.
Postupně přidejte vývar, rajčata, bobkové listy, sůl a promíchejte. Zakryjte a nechte dusit. Po 10 - 15 minutách přidejte ke směsi maso, pekáč zakryjte a pečte v troubě asi dvě hodiny do měkka. Aby se maso propeklo rovnoměrně, je třeba ho dvakrát až třikrát v průběhu pečení otočit. Jestliže se při pečení odpaří jen malé množství vody, nechte po posledním otočení masa pekáč odkrytý, v opačném případě maso podlijte vodou nebo vývarem. Odkryté maso pak můžete posypat tzv. Gremolatou - směsí drceného česneku, petržele a kůry z citronu.