Boloňská omáčka

krk2.png

22. 03. 2017

Ingredience

500 g hovězího krku (hovězí přední bez kosti, mleté)

2 stroužky česneku

1 cibule

2 snítky čerstvého rozmarýnu

6 plátků uzené anglické slaniny

200 ml červeného vína

250 g sušených rajčat

1 konzerva rajčat

500 g těstovin (špagety, penne)

parmazán

extra panenský olivový olej

sůl

 

Návod

Předehřejte troubu na 180°C. Oloupejte a najemno pokrájejte česnek a cibuli, na malé kousky nakrájejte slaninu a nadrobno nasekejte lístky rozmarýnu.

Do vhodného kastrolu nalijte menší množství olivového oleje a zahřejte na mírném plameni, přidejte slaninu, rozmarýn, česnek a cibuli a za občasného míchání vařte cca 5 minut.

Zvyšte intenzitu plamene a přidejte mleté ??hovězí maso. Za stálého míchání zprudka osmahněte a až maso začne hnědout, zalijte vínem. Pak na nízkém plameni nechte probublávat, než se víno dostatečně zredukuje.

Mezitím rozmixujte sušená rajčata a přidejte na pánev spolu s konzervovanými rajčaty. Dobře promíchejte a dochuťte solí.

Kastrol zakryjte pokličkou nebo alobalem a nechte v troubě na hodinu. Po třiceti minutách směs promíchejte, popřípadě přidejte trochu vlažné vody, kdyby bylo třeba.

V této fázi dejte vařit dostatečné množství osolené vody na špagety. Těstoviny povařte al dente (na skus).

Směs a těstoviny dobře promíchejte, rozdělte na talíře a posypte troškou parmazánu.

« zpět