Vídeňský Tafelspitz od Plachutty

copy-of-pro-tip.png

03. 01. 2017

Vídeňský Tafelspitz od Plachutty

 

Ingredience:
 

1,5 kg wagyu květové špičky (rump steaku)

1 velká cibule ve slupce

3l vody

10-15 kuliček černého pepře

250 g oloupané kořenové zeleniny (stejné množství mrkve, žluté mrkve, celeru a petržele)

½ pórku

hovězí vývar, dle potřeby

sůl

kmín

pažitka na dozdobení

Návod:

Vodu v hrnci přivedeme k varu. Mezitím rozpůlenou cibuli ve slupce ogrilujeme na rozkrojené straně na pánvi (bez oleje) až téměř do černa. Maso vložíme do vroucí vody a necháme táhnout. Nezapomeneme vždy stáhnout pěnu, která se tvoří při vaření a přidáme pepř a cibuli. Když maso začne měknout, přidáme kořenovou zeleninu, na půlku rozkrojený pórek a, pokud je to žádoucí, trochu vývaru. Dohromady vaříme dalších cca 25 minut. Odstraníme vařené maso z vývaru, a nakrájíme cca 1 cm tlusté plátky. Maso na talíři posypeme solí a pažitkou. Vzniklý vývar dochutíme dle potřeby solí a kmínem.

Tafelspitz vyžaduje čas, vývar je nutné táhnout pomalu. Počítejte tak přes tři hodiny :)

« zpět