250 g oloupané kořenové zeleniny (stejné množství mrkve, žluté mrkve, celeru a petržele)
½ pórku
hovězí vývar, dle potřeby
sůl
kmín
pažitka na dozdobení
Návod:
Vodu v hrnci přivedeme k varu. Mezitím rozpůlenou cibuli ve slupce ogrilujeme na rozkrojené straně na pánvi (bez oleje) až téměř do černa. Maso vložíme do vroucí vody a necháme táhnout. Nezapomeneme vždy stáhnout pěnu, která se tvoří při vaření a přidáme pepř a cibuli. Když maso začne měknout, přidáme kořenovou zeleninu, na půlku rozkrojený pórek a, pokud je to žádoucí, trochu vývaru. Dohromady vaříme dalších cca 25 minut. Odstraníme vařené maso z vývaru, a nakrájíme cca 1 cm tlusté plátky. Maso na talíři posypeme solí a pažitkou. Vzniklý vývar dochutíme dle potřeby solí a kmínem.
Tafelspitz vyžaduje čas, vývar je nutné táhnout pomalu. Počítejte tak přes tři hodiny :)